Sekelskiftesdröm om mer än 34 kvadrat

fannymmReal Stories

Gravid vecka 30

Real Stories

Sekelskiftesdröm om mer än 34 kvadrat

Real Stories

Sekelskiftesdröm om mer än 34 kvadrat

Det är snöglopp och det för januari så karaktäristiska grådassiga vädret ute när Emelie Ekman öppnar dörren till den sekelskifteslägenhet vi så ofta har sett glimtar av på instagram. Genast känns allt bättre – häng med du också.

Vi som följer henne på instagram känner henne också som 34kvadrat. Namnet kommer från storleken på hennes första lägenhet som hon flyttade in i för åtta år sedan, samtidigt som hon startade det som skulle komma att bli en enormt välbesökt blogg och ett instakonto med 70k följare. Det första som möter oss är Emelies varma leende, och förstås den fina gravidmagen - hon väntar sitt och sambons första barn, och ska precis in i vecka 29. Vi välkomnas in i den vackra lägenheten där Emelie står och snittar nyinköpta blommor. Vi är precis som hennes andra 69 998 följare fängslade av Emelies känsla för stil och så nyfikna på att få veta lite mer om hennes person och hem.  

Hej Emelie! Så himla roligt att få komma förbi dig. Hur är läget idag?
- Ja men så roligt att ha er här! Läget är bra, jag har till och med hunnit plocka undan lite innan ni skulle komma och kört iväg min sambo, haha.

Lägenheten vi står i - den är så otroligt vacker och, förstås, inredd med fingertoppskänsla. Berätta lite om den!
- Vi köpte den innan förra sommaren, 2019. Då var det en helt annan lägenhet kan man säga. Vi har gjort en helrenovering där vi återställt mycket sekelskiftesdetaljer såsom stuckaturer, lamprosetter och annat. Vi har också tagit bort en vägg och satt upp en annan, så att vi har fått en trea i stället för en tvåa, och med en helt annan planlösning. Renoveringen var enormt omfattande, det hade vi till viss del räknat med då lägenheten hade varit en hyresrätt med ytskikt från 80-talet med allt som hör därtill. Men det dök också upp ovälkomna överraskningar - vi hade till exempel hoppats på att restaurera ett vackert furugolv som låg under plastmattan, men vi upptäckte att man hade flytspacklat direkt på det. Det blev för dyrt att återställa, så det fick bli nylagd fiskbensparkett istället. Badrummet var ytterligare ett hinder på vägen där vi var tvungna att byta ut brunnen vilket var ett omfattande projekt. Men det var ju otroligt kul också - jag har alltid drömt om att bo i en sekelskifteslägenhet i stan och det var förstås underbart att få förverkliga den drömmen, dessutom tillsammans med min sambo.

köksinspiration

Emelie i det vackra köket som vi ofta dreglat över på instagram

Marmorkök

Stilleben på köksbänken med boken Small steps Great stories

kök i sekelskifteslägenhet

Lampa från Flos, vitvaror från Bertazzoni och helt nya snittblommor.

inspiration kök
Image

Den vackra köksön är lägenhetens hjärta - här samlas gästerna för ett glas innan middagen (när det inte härjar en pandemi).

Så hur lång tid tog renoveringen till slut?
- Vi flyttade in för ganska precis ett år sedan - och ska jag vara ärlig så är det fortfarande vissa saker som inte riktigt är på plats ännu. Vi tog en liten paus från allt när vi väl flyttade in, det var en otroligt hektisk period med mycket jobb och så småningom min graviditet som gjorde att vi behövde fokusera på annat. Jag hade önskat att barnkammaren var färdig och inredd så att ni kunde få se, men den är inte riktigt redo än.

Nej, det är ju några veckor kvar ändå. Hur har du mått hittills i graviditeten?
- Jag mår bra nu, men hade ett kraftigt illamående fram till vecka 14. Jag har ju liksom drömt om att vara gravid och få barn sedan jag var rätt ung, och trodde väl lite att det skulle vara mer mysigt, haha. Det var väldigt tufft att må så dåligt. Men nu senaste veckorna känns det riktigt bra, och lite mer sådär härligt som man vill att det ska vara.

"Jag har alltid drömt om att bo i en sekelskifteslägenhet i stan"

Vi har ju ett helt uppslag om graviditeten i boken, och tänkte att du ska få svara på lite frågor från det!
- Absolut! På första frågan, hur det känns, skulle jag vilja kryssa i alla tre haha. Det har varit tufft, och det är förstås alldeles underbart. Och ibland känns det precis som vanligt, nästan så att jag glömmer bort det. Och ja, den första sparken! Den minns jag, för det var på min systers födelsedag. Vad mysigt, det är nog en sån grej som jag hade glömt annars.

Hur har preppandet varit då?
- Hm, ja - vårt renoveringsprojekt har ju små detaljer kvar, men det känns ju skönt att det stora jobbet är gjort. Och angående kurser - på grund av pandemin har det ju inte varit några. Det känns lite trist att inte ha fått gå till exempel en föräldrakurs, men det ska nog gå bra ändå.

Image

Utdrag från boken Small steps Great stories. Köp boken här.

Doppresent från Artilleriet
Doppresent från Artilleriet

Emelie i vecka 28+6. Vem gömmer sig där inne?

vårbukett
vardagsrum
Image
soffbord

"Jag är stolt över att få tillhöra den här branschen och alla fantastiska kvinnor - och ja, vi är faktiskt i huvudsak kvinnor - som verkar här och åstadkommer helt otroliga saker."

Doppresent från Artilleriet
fylla-i-bok för barn

Din instagramkonto är otroligt fint med så mycket vacker inredningsinspiration - men det är inte så ofta man ser dig på bild där. Är det medvetet?
- Ja, det är det absolut. Det har varit ett medvetet val att inte vara så personlig, och det finns flera anledningar till det. För det första har jag aldrig känt ett behov att att synas som person utan det var min passion för inredning som gjorde att jag valde att starta min blogg och instagram. För det andra har det, och finns till viss del tyvärr fortfarande förutfattade meningar kring bloggar och jag märkte tyvärr rätt fort när jag var i början av min karriär som fastighetsutvecklare att jag tjänade på att separera mitt yrkesliv och bloggen. På senare tid har jag dock förstått att mina följare faktiskt är lite nyfikna på mig och tjejen bakom, och idag känner jag också att jag har självkänslan att våga visa mer av vem jag är. Jag är stolt över att få tillhöra den här branschen och alla fantastiska kvinnor - och ja, vi är faktiskt i huvudsak kvinnor - som verkar här och åstadkommer helt otroliga saker.

Och i och med graviditeten märker jag att jag blivit ännu mer bjussig kring mig som person, haha. Det finns kanske ett behov av att få prata av sig om graviditeten, plus att det upptar mycket av mina tankar just nu såklart. Men det är både lite läskigt och väldigt kul!

Vi är i alla fall otroligt glada att vi fick hälsa på dig och kika in i ert vackra hem! Vi kommer heja på dig framåt vårkanten när lilla bebisen beräknas komma och hoppas att ni får en ljuvlig första tid tillsammans!
- Tack snälla! Det ska bli så kul att få träffa vår nya familjemedlem så småningom, och så mysigt att få fylla i boken. Tack för att ni kom - och välkomna tillbaka när bebisen är här!

Doppresent från Artilleriet

Emelies stil genomsyrar hela lägenheten. Stilrent och ljust, och samtidigt inbjudande och varmt. 

Doppresent från Artilleriet
fylla-i-bok nyfödd
inbyggd förvaring

Sovrummet med inbyggd förvaring.

Doppresent
sovrumsinspiration
©Stacking stories / all rights reserved / 2021

SE

Small steps great stories

En fylla-i-bok om dig och ditt barn – från graviditet till skolstart.

Läs mer
Image

Me Me Me

Boken som hjälper dig att skriva berättelsen om ditt eget liv.

Läs mer
Bild på fylla i bok för hela familjen

The family book

Boken om din familj – skriv om varandra, till varandra och tillsammans.

Läs mer