Louise Hjorth om livets stora frågor – hur barn blir till och hur soffor förblir vita

Anna RoströmReal Stories

Louise Hjort

Real Stories

Louise Hjorth om livets stora frågor – hur barn blir till och hur soffor förblir vita

Real Stories

Louise Hjorth om livets stora frågor – hur barn blir till och hur soffor förblir vita

Den höga sekelskiftesdörren öppnas med ett energiskt ryck, och vi möts av 162 cm Louise Hjorth. Hennes skånska dialekt känns som en varm kram när vi kliver in i lägenheten och försöker skaka av oss det kalla regnet.

Redan i hallen är det lätt att förstå varför Louise snabbt har blivit en stor trendsättare. Känslan när man kliver in är lyxhotell – fast hemma-med-småbarn. Men innan vi grottar ner oss i hennes inredning och känsla för stil så vill vi veta hur allt började, om ett liv innan succén och hur soffan förblivit vit med två små barn hemma.

hemma hos Louise Hjort
fylla-i-bok barn stilren
Fylla-i-bok från gravid till skolstart
våning Östermalm Louise Hjorth

Interiördesignern Louise Hjorth bor med sin man och två barn, so far så känns hennes liv väldigt småbarnsfamilj-vanligt. Men som alltid så bjuder livet på mer än det man ser. Louise har på bara några år hunnit med att byta karriär, skaffa två barn, genomgå en otäck operation i nacken och skallen – och parallellt med allt detta har hon byggt upp ett företag som interiördesigner med kunder som Carpe Diem, Gubi, Jotex med flera. Inte konstigt att 129 000 (i skrivande stund) vill följa hennes vardag på Instagram. Och inte konstigt att en annan får prestationsångest för att man de senaste åren mest ätit choklad och legat på soffan.

Louise, en helt filterlös fråga, hur mår du?
- Idag är så mycket bättre än igår, då låg jag i sängen hela dagen helt däckad. Efter operationen så har jag inte samma marginal med sömnen, och småbarn tar inte riktigt hänsyn till det haha, så igår blev en tuff dag. Men idag är så mycket bättre och jag njuter verkligen av varje sekund som jag mår bra och är så tacksam att operationen gick bra.

Ja den där operationen, jag fattar om det är privat men kort – vad hände?
- Efter ett liv med huvudvärk så upptäckte läkarna att jag har syringomyeli (godartade cystor) längs med halva ryggen på grund av förträngningar i skalle och förstorad benmärg som trycker på nerverna. Operationen innebar kort att de tog bort översta nackkotan och sågade i skallbenet för att frigöra plats för att hjärnvätskan ska kunna passera som den ska. En tuff resa såklart men jag är glad att det gått så bra hittills.

Och parallellt med allt det så har du verkligen gjort dig ett namn som interiördesigner. Vi är så imponerade! Men föddes du med den titeln eller hur landade du den?
- Haha, jag har nog alltid haft det i mig. När mina jämnåriga kompisar hade flickrum med 90-säng och typisk inredning för en tonåring (läs: planscher med idoler och hästar) så såg mitt mer ut som ett hotellrum. Jag la alla mina besparingar på inredning och drömmen slog in när jag kunde köpa en riktigt stor hotellsäng till mitt flickrum. Min mamma har nog också ett finger med i spelet, hon har så fin känsla för inredning. När jag tänker efter så kanske det är tack vare henne som intresset föddes.

Doppresent från Artilleriet

Vardagsrummet är inrett i en ljus men varm ton och på bordet står bokstället från Stacking Stories i vitpigmenterad hårdvaxolja.

inredning tips

Louise Hjorth finns på instagram under namnet @louisehjorthdesign (vid tidpunkten för intervjun hade kontot 129K följare).

Doppresent från Artilleriet

"Barn blir till när man äter mycket köttbullar och pasta"

I boken finns några uppslag där man kan göra intervjuer med sitt barn från att de börjar prata tills de början skolan. Du har ju ställt några av frågorna till din dotter Adele. Blev det några roliga svar?
- Det var så kul, både jag och min man skrattade (i smyg) åt hennes oväntade svar. Det är underbart att spara hennes tankar i boken till hon blir äldre. 

Vi har fått ta del av Adeles svar, de kommer här:

Adele hur gammal är du?
- Först ska jag räkna, först föddes jag sen blev jag 1,2,3,4 sen blev jag 5 år i maj.

Vad får dig att skratta?
- Mamma när hon är tokig, och Eddie på förskolan när han härmar mig.

Vad önskar du dig i present?
- Massor av tröjor, massor av klänningar, massor av leksaker, eller neeeej vänta - det har jag massor av. Ett rosa och ett mörklila nattlinne med rosett på.

Hur blir barn till? 
- Att man äter mycket köttbullar och pasta och sen får man en stoooooor mage.

Var kommer pengar från?
- Från sitt jobb, man jobbar sen kommer det mycket pengar. Om man ska ha en stor rutschekana och en stor studsmatta. Jag vill ha en rutchekana som man åker ner i en sandlåda i.

Hur vet man att man är kär?
- Kan du viska i mitt öra mamma hur man vet att man är kär (mamma viskar att det pirrar i magen). Just det ja - man får hjärtan i ögonen.

Vem bestämmer i Sverige? 
- De som jobbar där - de som var barn först det är de som bestämmer, polis, brandkår, ambulans och de är jättesnälla, säger Adele

Image

Louises kloka dotter Adele svarar på frågorna i boken.

Doppresent från Artilleriet

Utdrag från boken Small steps Great stories. Köp boken här.

Ditt hem är i ständig förändring, får inte din man bryt på dig när han kommer hem och vardagsrummet är målat i en ny färg och soffan är borta?
- Jag tror knappt han registrerar förändringarna längre haha. Nej men han vet att det här är mitt jobb så han är soft med det. Det är nog mer jag som kan både älska och hata att ha hemmet som arbetsplats. Men samtidigt är det otroligt kul och kreativt att få jobba med nya varumärken och skapa nya miljöer, jag går igång på sånt.

Vi har själva småbarn och gått i köpa-vit-soffa-fällan. Hur gör du för att hålla din vit? Vi klär barnen i plast, har du något annat tips? 
- Hahaha – ja barnen måste ju få leva, så jag har inte så många pekpinnar med inredningen... men just när det kommer till soffan så försöker jag kasta ut en filt om de ska sitta där, dumt att utmana ödet hehe.

Image
Image
Image
"Jag gillar egentligen inte att synas och är väldigt privat samtidigt är det en del av mitt jobb."
Louise Hjort
Lägenhet sekelskift barnfamilj
Doppresent från Artilleriet

Under fotograferingen plockar Louise fram och tillbaka med alla saker, hennes öga för detaljer gör att vi döper om henne till inrednings-ninja från och med nu. Bara byta namn på instagram, Louise!

Image

"Jag kan både älska och hata att ha hemmet som arbetsplats."

Vad är nästa projekt hemma?
- Köket, vi är så klara med vårt kök. Spegel vid häll må vara snyggt men inte praktiskt haha. Livet med småbarn har också satt sina spår. Kantstötta luckor och spår av livet är mysigt såklart, men nu ser jag fram emot ett ljust kök där vi kan skapa många härliga minnen ihop med familj och vänner.

Ja på tal om det, vad ser du fram emot rent privat?
- Att gå runt i hemma i Skåne (ja Stockholm är också hemma) med håret i en tofs och bara vara. Läsa böcker och hämta inspiration. Springa efter barn lär det också bli en del av. Allt sånt vanligt som man uppskattar att kunna göra igen.

Det låter helt fantastiskt! Njut ordentligt. Och du, vi hejar på dig och ser fram emot att se det nya köket och hur länge till du lyckas hålla soffan vit.  
- Tack för att ni ville komma! Och ni är varmt välkomna tillbaka för att kontrollera soffa och kök snart igen!

Doppresent från Artilleriet
Nordiska galleriet
trivas hemma
sovrum inspiration småbarn
©Stacking stories / all rights reserved / 2022

SE

Small steps great stories

En fylla-i-bok om dig och ditt barn – från graviditet till skolstart.

Läs mer
Image

Me Me Me

Boken som hjälper dig att skriva berättelsen om ditt eget liv.

Läs mer
Bild på fylla i bok för hela familjen

The family book

Boken om din familj – skriv om varandra, till varandra och tillsammans.

Läs mer