Att välja BB i Stockholm

Anna RoströmReal Stories

Välja BB i stockholm

Real Stories

Att välja BB i Stockholm

Real Stories

Att välja BB i Stockholm

Vi ville veta hur barnmorskor och andra som jobbar inom vården resonerar när de själva ska välja förlossningsklinik i Stockholm. Häng med hem till Caroline & Khaldon och hör allt om vilket BB de valde och varför.

Men innan vi knackar på hemma hos intensivvårdssjuksköterska Caroline och hennes man Khaldon så tänkte vi bena ut hur BB valet funkar och vilka kliniker man kan välja mellan.

Vad betyder vårdval?
I Region Stockholm finns vårdval inom förlossningsvården. Det betyder att gravida par vid graviditetsvecka 25 kan välja en förlossningsenhet som har plats den vecka som förlossningen är beräknad. När förlossningen sätter igång ska man kontakta den enhet man valt. Om det skulle vara fullt just det dygnet är det den enheten som ordnar plats på en annan enhet och ger besked var man ska åka istället. 

Vilka kliniker kan man välja mellan?
Södersjukhuset
Södertälje sjukhus
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge
Danderyds sjukhus
BB Stockholm
Region Stockholm erbjuder också hemförlossning via Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Kortfattat, du har rätt att välja det du vill men det är inte säkert att du får det du väljer (vilket vi tycker borde vara varje kvinnas rätt att få föda där hon vill). Men vi struntar i att gå in på politik och knackar istället på hemma hos experten.

Hej Caroline & Khaldon, tack för att vi får bjuda in oss och pumpa er på BB-tips! Ska vi titulera er professionella BB-väljare?
Khaldon: Haha vi skulle nog säga att vi är långt ifrån experter med tanke på att det är här är första barnet.

Välja BB
Image

Men lite expert kan man ändå säga att du är Caroline? Du har ju jobbat med akutsjukvård länge och dessutom varit lärare på specialistsjuksköterskeprogrammet – inriktning ambulanssjukvård. Så för oss är du mer expert än de personer som finns i tips-trådarna på Familjeliv. Så experten 😉 vilket BB ska man väja?
Caroline: När vi började kolla runt så blev det naturligt att vi pratade med vänner och kollegor om deras erfarenheter men sen började vi kolla mer fakta (vi älskar fakta). Det vi jämförde var antalet vårdplatser, hur resurser ser ut om något går fel, bekvämlighet och eftervård. Vi undersökte också hur många förlossningar som sker på respektive klinik och pratade även med några kompisar som jobbar som barnmorskor i Stockholm.

Okej, smart! Vi sa ju att ni är experter 😉 Hur såg det ut? Med antalet förlossningar på varje klink alltså?
Khaldon: Oj det har jag inte i huvudet (Khaldon plockar fram mobilen). Okej här är siffrorna för 2020.
Södersjukhuset: 7 585 
Södertälje sjukhus: 2 405 
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna: 3 269 
Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge: 4 571 
Danderyds sjukhus: 6 350 
BB Stockholm: 4 182 

Kan vi backa till det där med med "resurser om något går fel"?
Caroline: Jag är troligtvis arbetsskadad (har alltid katastrofberedskap) och har egentligen inga belägg för att den ena kliniken är bättre än det andra men jag vill vara på ett sjukhus som jag vet genomför stora operationer och där det finns neonatalavdelning. Då föll valet på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Det finns fler klinker som har det också men det blev avståndet mellan hemmet och sjukhuset som fick styra valet. 

Sen fick vi göra avkall på bekvämligheten för att vi valde Huddinge. Rummen är kanske inte supermysiga och maten sådär men jag ville känna mig trygg i vårdfrågan.

Var det något annat som påverkade ert val?
Caroline: Kanske ingen livsviktigt detalj men något som var ett stort plus var att jag fick veta att man skulle kunde bada i alla rum under förlossning på Huddinge. Jag har ont så fort jag rör mig och att bada har varit det enda som hjälpt mot fogsmärtan under graviditeten.

Doppresent från Artilleriet
"jag vill vara på ett sjukhus som jag vet genomför stora operationer"

Du som är inom vården Caroline, skiljer det verkligen  så mycket mellan klinkerna?
Caroline: I en del fall kan det säkert skilja i rutiner och vårdval mellan olika kliniker men den stora skillnaden handlar nog mest om vilken personal som arbetar just när du ska föda. Som på alla arbetsplatser så kan personal ha olika kompetens och rutin. Belastningen kan också variera under dygnet och påverka hur man får prioritera patienter. Och då kan det bli stora skillnader i upplevelsen.

Så det handlar om personalen?
Caroline: Både ja och nej, det är komplicerat och det finns inte en enskild faktor som styr allt. Men för egen del så har det varit viktigt för mig att förmedla vad jag behöver. Jag har skrivit ett utförligt förlossningsbrev hur jag vill kommunicera, vad som får mig att känna mig trygg osv. Men sen får man nog vara rätt öppen där på plats om man känner att man inte klickar. Barnmorskorna brukar vara väldigt duktiga på att rotera personal i de fall där patient och personal inte kommunicerar så bra med varandra.

Khaldon: Jag tror en anledning till att erfarenheterna skiljer sig så mycket åt handlar om arbetsbelastningen hos personalen. Om det fanns oändligt med resurser så skulle varje kvinna få bättre vård, det kommer man inte ifrån.

Image
"Om det fanns oändligt med resurser så skulle varje kvinna få bättre vård, det kommer man inte ifrån."
Image
Image

Nu har vi pratat mycket om klinikerna men du Caroline nämnde något intressant om vikten av att ha samma barnmorska under graviditeten. Berätta mer!
Caroline: Jag såg en studie studie från 2015 där 17 600 kvinnor från 15 olika forskningsprojekt ingick där man såg många positiva effekter av att ha samma barnmorska hela graviditeten. Studien visar på färre kejsarsnitt, färre ryggbedövningar och sugklocka användes inte i lika stor utsträckning som vid andra födslar. Det blev också fler spontana förlossningar som inte behövde sättas i gång. Det var också färre prematura förlossningar och färre kvinnor behövde klippas.

Vi röstar på att varje kvinna ska få en egen barnmorska genom hela graviditeten! Sen önskar vi stort lycka till med förlossningen, vi hejar på er och hoppas att vi får komma tillbaka och följa upp hur det gick?
Klart ni får komma tillbaka, vi lovar att bjuda på hela förlossningsberättelsen och en recension av förlossningskliniken.

Deine Geschichte
©Stacking stories / all rights reserved / 2022

Image

The Story of You

A designed memory book about you and your child – stretching from pregnancy to school start.

Read more
bokställ massiv ek

Book Stand – OAK

OAK is our very own book stand, made from solid oak by a small woodworking studio in Sweden. 

Read more
pennor lettering

Pens – DUO

Our DUO pen kit includes a high-quality fineliner and brush pen. 

Read more