Ja ja, vi vet – den här typen av listor blir lätt klämkäcka. Hur lätt är det att "sova när barnet sover" när man har en kolikbebis som faktiskt aldrig sover mer än 10 minuter i sträck? Och hur ska man i januari få sig en ordentlig dos D-vitamin från solen? Alla tips är inte för alla, men kanske hittar du något som du inte tänkt på eller något du behöver påminnas om. Alternativt, hoppa till sista punkten direkt.
1. Sov på dagen
Vi börjar starkt! "Sov" – okej, bra tips, tackar tackar. Men det tål att påminna om – ifall du har ett barn som faktiskt sover mer än en kvart i stöten, så släpp allt du har för händerna och lägg dig ner och blunda så fort bebisen gör det. Även om du inte somnar så är vilan guld för kroppen. Att plocka ur diskmaskinen, laga lunch eller kolla på senaste avsnittet av Love is Blind brukar faktiskt funka okej att göra i sällskap av en vaken och hyfsat nöjd bebis. Om du är den som jobbar så finns det på vissa arbetsplatser vilorum. Kanske du kan ta 15-20 minuter från din lunchrast och ta en powernap en gång i veckan? Och även om du inte somnar så finns det bra avslappnings- och andningsövningar på t ex Spotify som kan ge nästan likna mycket återhämtning som sömn.
2. Sov på natten
Nummer två är kanske ännu mer facepalm. Hade man kunnat så hade energin inte varit ett problem. Men hear us out. Visst, åtta timmar per natt är kanske bara att glömma. Men har du A) en partner att dela nätterna och B) en bebis som är okej med flaska så är det ett hallelujah-moment att kunna få kanske fyra timmar var. Dela upp natten och ta varsitt pass – 22-03 och 03-08 t ex. Och när du har ditt sovpass, se till att göra allt för att få sova så ostört det bara går. Eget rum, öronproppar, sovmask. Är du ensamstående – våga och orka be om avlastning någon natt i veckan, eller månaden. En kompis som kan sova över eller en förälder som kan vara barnvakt kan vara räddningen för ett skört föräldrapsyke.
Small steps Great stories är en fylla-i-bok för dig och ditt barn. Med snygg och stilren design och en blandning av humor och djup blir den snabbt en favorit i hemmet.
De återkommande uppslagen "Livet som förälder" följer upp just sömnen hos dig som förälder.
3. Fixa Ljuset ute
Dagsljus är en av de viktigaste delarna för att hjärnan ska fatta vad som är dag och natt och därmed hjälpa kroppen att piggna till när det behövs. Har du fått en vinterbebis och känner att januari inte bjuder på så mycket soltimmar så kan det vara bra att veta att är du utomhus så exponeras du ändå för en ljusstyrka på 1000 lux jämfört med de runt 500 lux vi får inomhus – och det gäller oavsett väderlek. Bäst dagsljus är det mellan åtta och tio på morgonen, så försök att sticka ut näsan någon gång på förmiddagen.
4. Fixa ljuset inne
Är det busväder ute så kan du fixa ljus inomhus också. Sätt dig vid fönstret om du har möjlighet. Tänd lampor – gärna med vitt ljus och inte gult. Kanske investera i en ljusterapilampa? Och när vi ändå är inne på ljus inomhus – se också till att släcka ner när det är dags att sova. Det vet vi ju, att det blå ljuset från dator eller mobil är mumma för sömnsvårigheter. Men försök att minimera tiden framför skärmen innan läggdags.
5. Ät
En vanlig energifälla under föräldraledigheten är de eviga fikorna. En fika på stan, släktingar som kommer över med tårta eller längd. Mycket kaffe och mycket socker blir det och det är ju supermysigt. Och gott! Men för blodsockret är det kanske inte lika mysigt. Kör vidare på fikorna men försök att komplettera med grönsaker, proteiner och fiber. Kanske bulle + morot? Tårta + kokt ägg? Det låter ju rätt äckligt faktiskt, så skippa just den kombinationen – men försök att komplettera fikorna med regelbundna måltider som ger dig en stabil energigrund.
6. Drick
Varannan vatten! Kaffe är ju standarddryck för småbarnsföräldrar men vatten glöms lätt bort. Ammar du är det såklart ännu viktigare att få i sig mängder med vatten, men det här tipset gäller alla.
7. This too shall pass
Trött på alla råd? Vi fattar det. Man vet ju hur man ska göra men det är inte alltid energin räcker till för att bry sig om "fixa-din-energi-listor". Men tänk inte att du ska försöka nå upp till din vanliga energinivå. Det är helt okej och helt normalt att gå på lite sparlåga – så kanske bättre att omfamna det och planera livet utifrån 20% energi istället för 100?
Så istället för att försöka skruva upp dig själv för att orka med allt du tycker att du borde – försök skruva ned dina krav och planer. Älskar du att ha det välordnat hemma, då är det värt att lägga lite energi på att städa– men tänk att du då får skippa vissa aktiviteter och projekt. Är du ett socialt djur så prioritera att planera in en träff med någon kompis, och strunta i städningen.
Så här kommer ett sista råd, kanske det bästa och enda du behöver: Håll ut, du räcker till, det går över.