Lettering – bästa tipsen om pennor

Anna RoströmInspiration

fineline penna till bok

Inspiration

Lettering – bästa tipsen om pennor

Inspiration

Lettering – bästa tipsen om pennor

Att skriva blev hennes terapi. Sofie Björkgren-Näse drabbades av utbrändhet efter småbarnsåren och fann då kärleken till lettering. Idag är hon en av Sveriges bästa på just det (lettering alltså inte utbrändhet). Vi har träffat henne och snackat om dyraste pennorna är bäst, hur man skriver snyggt och om att bryta upp och flytta familjen till Finland. Högt och lågt, som vanligt i våra möten.

Vi träffar Sofie Björkgren Näse en kall men solig dag i studion där vi fotograferar våra böcker. Efter obligatorisk corona-hälsning så plockar hon upp alla sina pennor. Det är som att dyka in i en godisaffär, där varje penna har sin egen personlighet och färg. 

Det är lätt att få prestationsångest när man ser henne dansa fram med pennspetsen mot pappret medan det vi skriver ser ut som en läkarjournal. Kanske inte så konstigt, Sofie har tränat i många år och håller kurser i lettering. Men det ser provocerande enkelt ut, och nu vill vi veta hur vi kan lära oss att skriva snyggt vi också.

Hur ofta blir du tilldelad rollen som sekreterare med motiveringen "du skriver ju så fint"?
- Haha, just sekreterare kanske inte är mitt vanligaste uppdrag men när det ska skrivas tackkort, inbjudningar och sånt i familjen så faller det alltid på mig. 

Vi fick lite prestationsångest när vi såg din text och jämförde med det vi har skrivit i boken själva, händer det aldrig dig? Att du får prestationsångest alltså. 

Kanske inte prestationsångest men jag blir inte alltid helt nöjd, jag är väldigt självkritisk och vill få det perfekt. Vissa saker är bara så svåra att skriva, man tror det ska funka men så gifter sig inte bokstäverna. Det som ser väldigt enkelt ut att skriva är oftast svårast. Att skriva en text snyggt tar tid, det funkar inte som lettering-videosnuttarna på sociala medier där någon skriver snabbt, utan allt går väldigt långsamt att skriva i verkligheten om man ska få det perfekt.

Doppresent från Artilleriet
Sofie Björkegren-Näse 
Lettering namn
Valet av penna och linjebredden kan vara ett enkelt sätt att styra vilken stil man vill ha på texten. Här har Sofie använt en Cartoonist brush pen no 22. Passar fint för större text.
Att skriva lettering

Sofies workshop-kurser är väldigt populära, vi förstår varför. Kolla in hennes hemsida för nästa kurs

handskrivet
lettering workshop

"Innan jag skriver så testar jag alltid att skriva texten på ett vanligt papper för att se hur bokstäverna funkar ihop."

Vad är ditt bästa tips till den som sitter med boken och ska börja fylla i, men är rädd att det inte blir snyggt?
- Att testskriva innan man kör skarpt. Att få det snyggt kräver övning, precis som en löpare alltid tränar innan ett lopp så måste du också träna. Ta ett blankt papper innan du ska skriva citaten och testa att skriva orden, sen är det bara att köra. Låt det ta tid, lettering är mediterande så njut också.

Är letteringen en materialsport? Alltså hur viktigt är det med dyra pennor?
- Det är faktiskt inte alltid de dyra pennorna som är bäst. För citaten och den större texten i boken tycker jag att en brush pen är perfekt. Då kan man variera linjebredden genom att ändra vinkeln eller trycket på spetsen. För brödtexten så är det viktigt med en penna som inte klumpar sig eller blöder igenom pappret när man skriver mycket, en fineliner 0.4 mm är perfekt.

Nu vet du ju att vi snott dina tips rakt av när vi skapade Stacking Stories egna pennor, vill du att vi sätter ditt ansikte på alla pennor som tack?
- Haha ja absolut, det känns inte mer än rätt. Nej men jag hoppas att alla som använder den brunch pen som jag tipsat om (finns i DUO pennpaketet) ska älska den och finna samma kärlek till lettering som jag gjort.

Doppresent från Artilleriet
Skriva fint i fylla i bok
Tack vare den böjbara filtspetsen kan du välja hur tunn eller tjock du vill ha linjebredden. En beroendeframkallande penna som dansar fram på pappret utan att blöda igenom. Pennan finns med vårt pennkit DUO.
"För mig har det alltid varit meditativt att skriva för hand, man glömmer tid och rum och ofta också alla bekymmer"

Skulle man kunna säga att lettering är din superkraft? Och i så fall, har du tips på hur man också kan få den?
- Som jag berättade om tidigare så började allt när jag blev utbränd. Superkraften (om man nu kan kalla den det, haha) föddes fram. När man blir utbränd så är det skönt att göra saker med händerna, att få vila hjärnan och bara vara i nuet. Med lettering så är man 100 % fokuserad på pennan, och tiden man lägger på att skriva belönar sig snabbt i att man blir bättre. Så att bara börja skriva är nog första steget till att få "superkraften".

Men om man vill få en kick-start eller inte vet hur man ska börja?
- Nu låter jag lite som en säljare men jag tycker min bok är väldigt enkel och en bra start för alla som vill få lite grunder i letteringen.

Perfekt, den lägger vi ut här: Länk till boken. Och då ingår privatkurs med dig va ;-)?
- I wish att jag kunde få till det, men om inte alla ska hänga med mig till Finland så blir det svårt.

Finland?
- Ja, vi flyttar hela familjen nu. Känns så rätt men det är också lite pirrigt kring hur det ska bli för barnen, för oss, – ja med allt. Men vi vill testa och nu är rätt tid.

Men då kommer vi till dig! Eller vi skickar våra böcker till dig så får du fylla i dem åt oss, helt okej va?
- Med glädje, ni får se till att skicka med alla minnen bara så jag slipper sitta och hitta på datum när era barn började gå, började skolan och sa alla roliga saker.

Underbart! Vi säger så, böcker kommer med posten. Och du – tack snälla för att vi fick träffa dig. Och vad tycker du om att vi lägger upp små klipp när du skriver i boken på vårt instagram så alla kan inspireras?
- Jag tycker det låter toppen, jag delar gärna med mig av alla tips jag kan på min egen Instagram också under namnet @fialottajanssondesign


PENNOR TILL BOKEN

Pennorna som Sofie tipsade om till boken går att köpa som ett DUO kit hos oss men vill man leta efter egna pennor så kan vi tipsa om penstore.se

Doppresent från Artilleriet
Utdrag från boken Small steps Great stories. Köp boken här. Här använder Sofie vår egen brush pen och varierar linjebredden genom att vinkla pennan och använda olika tryck.
Image
Image
Image
Vill du lära dig mer om lettering, kontakta Sofie för datum för nästa workshop.
Image
©Stacking stories / all rights reserved / 2021

SE

Small steps great stories

En fylla-i-bok om dig och ditt barn – från graviditet till skolstart.

Läs mer
Image

Me Me Me

Boken som hjälper dig att skriva berättelsen om ditt eget liv.

Läs mer
Bild på fylla i bok för hela familjen

The family book

Boken om din familj – skriv om varandra, till varandra och tillsammans.

Läs mer