BB väskan – allt du behöver (och inte behöver) packa

Anna RoströmInspiration, Tips

Packa bb-väskan tips på allt du behöver och inte behöver

Inspiration

BB väskan – allt du behöver (och inte behöver) packa

Inspiration

BB väskan – allt du behöver (och inte behöver) packa

Långa listor på vad man ska packa i BB-väskan finns det gott om. Den stora frågan är om man verkligen behöver allt? Vi har frågat runt bland nyblivna föräldrar och även skapat en bas-lista med nödvändiga saker att packa.
Har man aldrig upplevt en förlossning så är det inte så konstigt att man (som en del i att försöka förstå vad man ska gå igenom) börjar fixa med allt praktiskt, exempelvis packa BB-väskan. Men om sanningen ska fram så kan vi (efter några förlossningar i bagaget) avslöja att man egentligen inte behöver så mycket, det viktigaste finns på sjukhuset. Men syftet med BB-väskan kanske inte bara handlar om att få med livsviktiga saker utan egentligen handlar om att få med sånt som gör upplevelsen trygg och bekväm (så gott det går).
Packa bb-väskan tips på allt du behöver och inte behöver

Checklista BB-väska (det mest nödvändiga)

Oavsett om du har en planera igångsättning, kejsarsnitt eller väntar in att förlossningen ska kicka igång så kan du förbereda en väska med bra saker att ha med till förlossningen. Vi har valt att hålla listan kort, men känner du att du vill ha fler tips ändå så har vi samlat några råd från nyblivna föräldrar längre ner på sidan som du kan plocka från, men först ut kommer bas-listan. 

1. Om du tänkt amma så är amnings-bh:ar och amningsinlägg självklara saker på listan. Många får ont i början när man ammar så en salva eller ammningsskydd (ett skydd för bröstvårtan) kan vara räddningen första dagarna.

2. Tänker du flaskmata från start så ta med egen ersättning och flaska så slipper bebisen få olika mjölkersättning på BB mot när den kommer hem. Vilken mjölkersättning som är bäst är olika från barn till barn. Många neonatalavdelningar kör dock med NAN.

3. Necessär med allt du vanligtvis tar med dig när du ska sova över någonstans. En del kan inte leva utan sina 10 olika hudkrämer andra är nöjd bara de har med sin tandborste så utgå från dig själv.

4. Du har väl med dig de fyra p:na? Pass, pesetas, p-piller och piljetter – och prit! Att använda sig av bokstäver som minnesknep är inte så tokigt. Pass (ja eller något som du kan legitimera dig med). Pesetas (kan bli en del köp på Apotek och godisautomater under vistelsen). Äter du någon medicin, glöm inte ta med dina piller. (p-piller kan du lämna hemma med gott samvete). Piljetter får symbolisera eventuellt förlossningsbrev, ta med det om du har valt att skriva ett. Sist ut av P:na, prit. Ja i pandemitider kan egen handsprit aldrig bli mer rätt.

5. Underhållning. Mobiltelefon, laddare, portabel högtalare (om du vill spela musik) och packa dator/padda om du tänkt kolla någon serie (om det blir mycket väntan). Nu låter det som du ska ut och resa och vi är fullt medvetna om att underhållning kanske är det sista man tänker på där och då MEN för en del blir det mycket väntan  (oavsett om det är planerat kejsarsnitt, igångsättning eller värkarbete som kickat igång) och då kan underhållning göra det lättare. Och vad passar inte bättre ihop med underhållning än goda snacks. Finns inga begränsningar på hur mycket gott man kan packa ner där 😉

6. Kläder för vistelse och hemresa. Nu kanske du skrattar och tror att vi idiotförklarar dig men ett tips från en mamma till en annan är att ta med riktigt sköna kläder som inte skaver eller spänner över magen (speciellt om du gör ett kejsarsnitt). När det gäller bebisens outfit så brukar de små vara nöjda så länge de är varma (packa filtar och ytterkläder för hemresa). Men förutom filtar kan du packa 2-4 ombyten. Satsa på bodies med knäppning fram (så slipper du dra allt över huvudet).

7. Minnen. Vad kommer du ta med dig från förlossningen (förutom bebis och landstingets nättrosor)? Många föräldrar vittnar om att man i efterhand har svårt att berätta vad som egentligen hände och när. Så har du en partner eller en vän som är med på förlossningen se till att den tar en bild minst en gång per timme och skriver ner 2-3 rader om vad som hänt, något roligt som sagts osv. Har du ett planerat kejsarsnitt så se även till där att dokumentera mycket innan och under, skriv ner känslor och citat som kommer ur alla nervösa munnar. Nu kommer reklamen för boken, för vi hoppas såklart att bilderna och texten sen ska hamna i fylla-i-boken under uppslaget Förlossningen och bli ett minnen inte bara för dig utan för barnet senare i livet.

Image
Image
fars dag pappa present tips
Tips inför förlossningen (från andra föräldrar).

1. Det blev kaos för oss med att hitta rätt och parkera när förlossningen kickat igång. Så är i efterhand skulle vi tagit en tur några veckor innan förlossningen och kolla av vart man parkerar, betalar och går in till förlossningen.

2. Egen kudde. Alla tre förlossningar så har jag alltid tagit med egen kudde, inte bara en otroligt skön hemmakänsla utan också perfekt för bebisen att känna mammadoft.

3. Batteridrivna ljus ger samma mysiga sken som vanliga stearinljus men utan någon brandrisk. Det var något som vi verkligen uppskattade under förlossningen. Vi släckte ner i rummet och hade ljusen igång vilket bidrog till hemmakänsla och lugn.

4. Vi har aldrig använt babynest speciellt mycket men när vi fick vårt andra barn blev vi tipsade om Cocoonababy som är framtagen i sjukhusmiljö ursprungligen för prematura. Det påminner om babynest men är mer skålformad så bebisen ligger mer likt som i magen. Fungerade så mycket bättre för oss och var det vi använde mest av alla inköp.

5. Blir säkert jagad av andra mammor nu men något som jag tyckte var väldigt skönt var att ha min egen lyxiga dushtvål som luktar spa istället för landstingets oparfymerade tvål. Jag minns att när jag duschade första gången efter förlossningen så fick det mig att känna att jag inte var på sjukhus och det var bra för mig.

©Stacking stories / all rights reserved / 2022

SE

Small steps great stories

En fylla-i-bok om dig och ditt barn – från graviditet till skolstart.

Läs mer
Image

Me Me Me

Boken som hjälper dig att skriva berättelsen om ditt eget liv.

Läs mer
Bild på fylla i bok för hela familjen

The family book

Boken om din familj – skriv om varandra, till varandra och tillsammans.

Läs mer