Så håller du relationen vid liv under småbarnsåren – fem ovärderliga tips

fannymmInspiration, Tips

Inspiration

Så håller du relationen vid liv under småbarnsåren – fem ovärderliga tips

Inspiration

Så håller du relationen vid liv under småbarnsåren – fem ovärderliga tips

Det är ingen hemlighet att småbarnsåren för de flesta innebär en påfrestning för förhållandet. Men, till er räddning har vi fem tips som vår testpanel har provat med mycket gott resultat (dvs inte skilsmässa) (än).

Sömnbrist, obefintligt sexliv och samtal som mest handlar om... låt oss säga, mindre intellektuellt stimulerande ämnen än tidigare. Enligt SCB separerar 30 procent av alla svenska småbarnsföräldrar. 90% tänker åtminstone tanken vid något tillfälle, gissar vi.  

mors dag present gåvokort
stacking stories fylla i bok

Att hålla liv i relationen under småbarnsåren är svårt – men inte omöjligt. 

1. Umgås mer

Att hitta tid för varandra utanför det vardagliga småbarnslivet kan ge den där lilla välbehövliga glimten av att vara mer än föräldrar tillsammans. Kanske boka in en lunchdejt mitt i veckan, gå ut och bowla eller bara ta en promenad med take-away-kaffe. Eller något annat som ni gillade att göra som par, innan ni fick barn. Och tips, försök snacka om annat än just barn, om det går. 

2. Umgås mindre

Egentid, småbarnsårens hägring vid horisonten. Men viktigt att försöka få till och att ge varandra. Någon timme i veckan i alla fall? Att få hänga med kompisar, träna eller bara få gå ut i skogen en stund själv kan göra susen för en relation. 

3. Mer snack

Kommunikation är ju A och O för alla relationer – men det blir extra viktigt när tålamod och ork tryter som mest. Vad har vi för förväntningar på livet just nu? Behöver de justeras? Vill vi olika saker, och vad uppskattar vi hos varandra? Strössla med beröm och snällheter, och var öppen med dina behov, vad du uppskattar och vad du saknar. De flesta regioner har också subventionerad familjeterapi – har ni svårt att hitta sätt att prata med varandra utan att det blir tjafs eller blame games, så testa ett par gånger för att investera i relationen och få verktyg att få den att funka bättre.

4. Mer verkstad

Tala är silver, göra är guld. Det är lätt att lova varandra att bli bättre på att uppskatta varandra i vardagen, men oh så svårt att fullfölja. Men låt båda få i uppdrag att göra tre konkreta saker för varandra närmaste månaden – ta initiativ till en dejt, boka in något kul, köp blommor, ge en massage eller en sovmorgon med frukost på sängen. Skriv en liten gullig lapp, skicka ett sms eller ge en kram. De där små - och stora - handlingarna i vardagen är ett ovärderligt kitt i en relation.

5. Sluta ha sex (kanske)

Sexlivet, eller bristen på det, är en av de vanligaste orsakerna till att relationen knakar under småbarnsåren. Även här gäller det att PRATA om det. Tråkigt eller stelt för många men nödvändigt. Kanske någon längtar efter närhet och fysisk bekräftelse medan andra har en liten bebis som ett plåster dygnet runt och istället har behov av att få ha sin kropp ifred. Upplagt för att den ena känner sig avvisad och den andra blir irriterad. Kanske den ena behöver mer fysisk närhet i form av kramar och pussar för att känna sig sedd, medan den andra behöver lite avlastning och egentid? Till exempel.

Ofta är det förväntningarna som sätter käppar i hjulet. Kanske en lösning kan vara att komma överens om att inte ha sex alls på två veckor (eller en månad) – ett klassiskt knep för att slappna av och kanske faktiskt bli lite sugen, när man vet att det är off the table. 

Oavsett brukar det vara övergående – det är extremt få som har ett kul, härligt och levande sexliv under småbarnsåren. Påminn er själva och varandra om det.

©Stacking stories / all rights reserved / 2023

SE

Small steps great stories

En fylla-i-bok om dig och ditt barn – från graviditet till skolstart.

Läs mer
Image

Me Me Me

Boken som hjälper dig att skriva berättelsen om ditt eget liv.

Läs mer
Bild på fylla i bok för hela familjen

The family book

Boken om din familj – skriv om varandra, till varandra och tillsammans.

Läs mer