Baby blues eller tredagarsgråten – så möter du den

fannymmInspiration, Tips

Inspiration

Baby blues eller tredagarsgråten – så möter du den

Inspiration

Baby blues eller tredagarsgråten – så möter du den

Baby blues är den kanske mest välkända benämningen på det svarta hål som kvinnor – och faktiskt också deras partners – kan sugas in i runt tre dagar efter förlossningen. Vi ska kolla närmare på fenomenet.

Du kanske precis har kommit hem från BB, äntligen är bebisen här och livet med den efterlängtade nya medlemmen ska nu börja på riktigt. Nu ska det njutas av den där ljuva bebisbubblan som alla pratar om - men plötsligt överväldigas du av känslor av sorg, tomhet och mörker.

För många kommer baby blues, eller tredagarsgråten som den ofta också kallas, som en total överraskning. Det är inte alla som drabbas - men ändå så oss många att det ska finnas ett namn för det. Men vad beror det på?

Image
Image

Fylla-i-boken Historien om dig har ett uppslag om första tiden som föräldrar. Här får även känsliga frågor ta plats. Att bli förälder kan vara svårt och tufft, och de första dagarna ägnas ofta åt att gråta en skvätt då och då.

förlossningsdepression

Egentligen är det kanske inte så konstigt att det kommer en reaktion - märkligare vore egentligen om vi gick igenom allt detta obemärkt och var helt oförändrade.

En förlossning är något av det mest speciella vi är med om – det är nio månaders väntan på något som förändrar livet för alltid som plötsligt når sin kulmen. Höga förväntningar på att det kommer att vara rosenskimrande som kommer på skam. Chocken över att man nu är ansvarig för detta lilla liv, ger lätt känslor av maktlöshet och rädsla. Dessutom, för den som har fött barnet – allt kroppen har gått igenom under en graviditet samt går igenom under förlossningen och efteråt, hormonpåslag utan dess like och den där skörheten inför sig själv och LIVET. Anledningen till att det dyker upp runt tre dagar efter förlossningen är att det oftast är då hormonomställningarna märks som mest. Man kan känna sig ledsen eller rent av ångestfylld, eller bara trött, orkeslös, ha dålig aptit och svårt att sova.

Egentligen är det kanske inte så konstigt att det kommer en reaktion - märkligare vore egentligen om vi gick igenom allt detta obemärkt och var helt oförändrade.

Så – vad kan man göra åt det?
För det första är det viktigt att vara förberedd på att det kan komma, så att du känner igen symtomen om de dyker upp. Även om logik sällan biter på känslor är det kanske ett litet stöd att veta att det är väldigt vanligt, och att det går över.

Sedan kan du förbereda så att du landar så mjukt som möjligt, om det skulle drabba dig. Se till att ni har lugna dagar med få saker planerat runt den här tiden, och omger er med människor som ger er trygghet. Och vila, ät, vänta ut. Så gott det går.

Och till sist: Prata – med din partner, BVC, förstående vänner.

Till tröst kan sägas att det oftast försvinner inom några dagar, eller högst två veckor. Stannar dessa tankar och känslor kvar längre än så kan det vara postpartumdepression. Då ska du kontakta vården – ring BVC så hjälper de dig. Det finns väldigt bra hjälp att få, både för dig och din partner.

Tänk också på att även partners kan drabbas av denna typ av känslor. Även då är det viktigt att söka och få hjälp.

Image

Var förberedd på att det kan komma. Se till att omge dig med trygga, snälla människor. Prata, med partner, BVC eller vänner – och var vaksam på om det inte vänder. Det finns bra hjälp att få.

Stacking stories  / 2022

Mer inspiration