Hur sätter man igång en förlossning – fem tips

fannymmTips

gravid vecka 34

Tips

Hur sätter man igång en förlossning – fem tips

Tips

Hur sätter man igång en förlossning – fem tips

Kan man sätta igång förlossningen? Funkar husmorstipsen? Vi har sammanställt en lista över saker som är vanligt att ta till om du vill sätta igång förlossningen, med både sådant som du faktiskt kan testa och sådant som kanske är mindre bra att prova.

Väntan! Det börjar ofta kännas redan ett par veckor innan, att nu är jag redo att träffa den här lilla ungen (och rätt trött på att bära runt på den i min kropp). Så närmar man sig dagen D, den hinner kanske passera. Och så googlar du. "Hur sätter man igång förlossningen". Och tada, så hamnade du här! Du får fem tips som vår testpanel sätter betyg på – och en varning. Häng med! 

Image
Image

Fylla-i-boken Historien om dig följer dig och ditt barn från graviditet till skolstart. Fyll den med minnen och låt den hitta en fin plats i ditt hem.

Förlossningsdrinkar, sexställningar och trappträning. Självklart var vi tvungna att reda ut detta.

Frågar du barnmorskan säger hon nog att det inte finns forskning som bevisar att vi kan göra något som sätter igång förlossningen. Och det stämmer! Men vi har ju HÖRT, från vänner, bekantas bekanta och kanske någon äldre släkting. Om förlossningsdrinkar, sexställningar och trappträning. Självklart var vi tvungna att reda ut detta. Finns det verkligen något som funkar? Vi har tillsammans med vår testpanel bestående av gravida och sådana som tidigare fött barn listat fem tips – och en liten varning. Här är de, med våra helt ovetenskapliga betyg. 

 1. Sexy time 
  Tja, det är ju inte alla som är supersugna i vecka 40+3 – men är man det kan det ju förutom att vara skönt hjälpa till med en liten oxytocindusch som får dig att slappna av samt kanske trigga sammandragningar. Själva spermierna kan vi dock inte sätta något hopp till. Mängden prostaglandin som sägs ska hjälpa till att mjuka upp livmodertappen är tyvärr försvinnande liten. De i vår testpanel som var sugna hälsar att det var nice men att det inte gav så värst mycket effekt på bebisfödarfronten. Men de fortsätter gärna testa.

  Effekt: ++
  Njutfaktor: +++++

 2. Stark mat
  Mhm, det har du kanske hört. En curry med drag i från indiern på hörnet kanske kan få fart på magen? Well, tarmarna sätter säkert igång ett race, men vad vi har hört har det inte funkat för att få igång förlossningen. Men har du tur så får du kanske föda med diarré? Testpanelen älskar indiskt och thailändskt men det riktigt starka på menyn hoppar de gärna över. "Fy satan vilken halsbränna" låter en hälsa.

  Effekt: +
  Njutfaktor: ++

 3. Stimulera bröstvårtorna
  Visst att det är gratis och det är helt ofarligt men det finns en liten liten risk att du känner dig lite lite fånig, hälsar testpanelen. Tanken är lite samma som med sex, att man ska frisätta det värdefulla oxytocinet. Nyp och rulla en kvart på varje bröst, tre gånger om dagen. Försök att tajma så att du inte behöver göra det under teams-mötet, och om du måste så stäng kanske av kameran. 

  Effekt: +
  Njutfaktor: +

 4. Sippa på något
  Det finns många recept på förlossningsdrinkar – en av de mer populära hittar du hos Nina Campioni och den sägs faktiskt vara en höjdare, bland de vi pratat med. En i testpanelen födde faktiskt sin son dagen efter. Receptet är följande:

  Recept förlossningdrink:

  Lite champagne/mousserande ca 1 dl
  1 msk mandelmjöl
  20 ml ricinolja (se varning nedan...)
  1, 5 dl aprikospuré (tex sån där klämmis)

  Hallonbladste är också något panelen har testat att hälla i oss – det sägs underlätta förlossningen och ge en snabbare läkprocess efteråt. Du hittar riktigt hallonbladste hos hälsokosten. Det är inte jätteäckligt så det kan väl inte skada att testa, men helst inte innan vecka 35. Börja med en kopp om dagen och trappa upp. 

  Effekt: ++++ (förlossningsdrinken) resp. + (hallonbladsteet)
  Njutfaktor: +++

 5. Stairmaster 
  Orkar du fortfarande röra på dig? Kul för dig! Då kan du ju testa att gå i trappor. Det är ett gammalt beprövat trick och gjorde susen för en i vår testpanel som födde mindre än ett dygn efter att ha avverkat några våningar upp och ned i trapphuset. Andra märker inte mer än en brutal träningsvärk dagen efter. Och kanske kan det vara smart att spara på krafterna, så ta inte ut dig för mycket. 

  Effekt: +++
  Njutfaktor: ++

 6. Stopp min kropp: Ricinolja
  Okej, ricinoljan må vara en viktig ingrediens i förlossningsdrinken men det kan vara bra att veta att den kan reta tarmarna och göra att man får symtom som vid magsjuka. Ej roligt, varken hemma eller inne på förlossningen. Så var noga med att inte överdosera mängden. Klart slut.

Image

Googla med måtta, okej? Och kolla alltid med din barnmorska innan du testar något. 

Stacking stories  / 2022

Mer inspiration